Śledzie w sosie czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To przepyszna propozycja na świąteczną przystawkę i bardzo smaczną zakąskę nie tylko na święta.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych z zalewy octowej
    4-5 łyżek gęstego jogurtu greckiego
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz
    1 średniej wielkości cebula
    2 jabłka
    2 korniszony
    1 łyża soku z cytryny
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki cukru

    dekoracja:

    posiekany szczypiorek czosnkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sos czosnkowy Przekąski

Śledzie w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, cebule obierz i pokrój również w kostkę i tak samo zrób z ogórkami. Jabłka i cebulę skrop sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw. Filety śledziowe pokrój w paseczki 1,5- 2 cm szerokości. Do jabłek z cebulą dodaj pokrojone ogórki, jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Pokrojone śledzie wymieszaj z gotowym sosem i odstaw na kilka godz a najlepiej na całą noc by się przegryzły - gdyż wtedy najlepiej smakują. Po nałożeniu możemy posypać posiekanym szczypiorkiem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Jabłka Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować