Śledzie w pomidorowej salsie

4.5 (186 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tego przepisu na śledzie nie może zabraknąć na stole podczas świąt. Przepis jest strzałem w dziesiątkę. Są to jedne z pyszniejszych śledzi, jakie miałam okazję kosztować. Polecam serdecznie .

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - płaty śledzi: 4 sztuki
    - koncentrat pomidorowy: 3 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - miód: 2 łyżeczki
    - ocet balsamiczny: 2 łyżki
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - Oliwa z oliwek extra virgin: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy

Śledzie w pomidorowej salsie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku najlepiej odstawić na noc.
  • 2. Opłukać i pokroić płaty na kilku centymetrowe kawałki, najlepiej na 1 kęs.
  • 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem, zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na kilka minut aż puści sok.
  • 4. W między czasie, mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i miodem, koncentratem pomidorowym i octem balsamicznym.
    Dodajemy cebulę, mieszamy. Przyprawiamy pieprzem.
    Dodajemy śledzie i całość mieszamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy Ocet Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować