Tego przepisu na śledzie nie może zabraknąć na stole podczas świąt. Przepis jest strzałem w dziesiątkę. Są to jedne z pyszniejszych śledzi, jakie miałam okazję kosztować. Polecam serdecznie .
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- płaty śledzi: 4 sztuki
- koncentrat pomidorowy: 3 łyżki
- cebula: 1 sztuka
- miód: 2 łyżeczki
- ocet balsamiczny: 2 łyżki
- sos sojowy: 2 łyżki
- Oliwa z oliwek extra virgin: 2 łyżki
- sok z cytryny: 0.5 sztuki
- pieprz: 1 szczypta
Śledzie w pomidorowej salsie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku najlepiej odstawić na noc.
2.Opłukać i pokroić płaty na kilku centymetrowe kawałki, najlepiej na 1 kęs.
3.Cebulę kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem, zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na kilka minut aż puści sok.
4.W między czasie, mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i miodem, koncentratem pomidorowym i octem balsamicznym.
Dodajemy cebulę, mieszamy. Przyprawiamy pieprzem.
Dodajemy śledzie i całość mieszamy.
Komentarze