Śledzie w miodzie z grzybami i orzechami

4.49 (196 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Zainspirowała mnie A.Kręglicka swoją opowieścią o bracie kucharzu i o śledziach, którymi każdy się zachwyca. Miała rację :) Połączenie smaków jest idealne!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - płaty śledziowe: 6 sztuk
    - cebula: 2 sztuki
    - grzyby suszone(prawdziwiki): 40 gramów
    - orzechy laskowe: 80 gramów
    - olej: 5 łyżek
    - miód: 2 łyżki
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w miodzie z grzybami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w miodzie z grzybami i orzechami 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia. Śledzie moczymy*, osuszamy, kroimy w 1 cm paski. Orzechy rozsypujemy na blaszce i prażyć w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C, aż skórka popęka i ściemnieje. Wyjmujemy, studzimy i ocieramy skórkę z orzechów (dałam orzechy ze skórką).
  • Śledzie w miodzie z grzybami i orzechami 2. Cebule kroimy w piórka i szklimy na maśle. Grzyby wyjmujemy, kroimy w paseczki lub kostkę, dodajemy na patelnię do cebuli. Chwilę smażymy razem, dodajemy miód i doprawiamy pieprzem. W misce układamy naprzemiennie śledzie i miodową cebulę z grzybami. Przed podaniem łączymy z orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować