Śledzie w curry po norwesku

4.49 (159 ocen)

  • 25 godz.

Przepis dostałam od syna, który pracuje w Norwegii jako kucharz

  • 25 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi solonych
    1 cebula
    Zalewa:
    50 ml octu 10%
    1 łyżeczka curry
    200 g cukru (!)
    100 ml mleka
    100 ml oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w curry po norwesku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ocet zagotować z dodatkiem cukru i curry. To nie pomyłka: cukru ma być 200 g.
    Gdy wystygnie, dodać mleko i olej rzepakowy. Wszystko wymieszać.
    Śledzie wymoczyć, następnie pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć ze śledziami warstwami w naczyniu. Zalać przygotowanym wcześniej sosem, zostawić w lodówce na 24 h.

Porady

Może stać w lodówce nawet parę tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować