Śledzie po żydowsku z koperkiem, ogórkiem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie płuczemy pod strumieniem zimnej wody, następnie wrzucamy do miski i zalewamy 0,5 l. mleka. Moczymy godzinę.
2.Po godzinie zmieniamy mleko i moczymy kolejną godzinę. Po upływie tego czasu śledzie dokładnie płuczemy pod zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na około 3-4 cm plastry. Wrzucamy do miski.
3.Ogórki ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do śledzi. Cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę i również wrzucamy do śledzi. Dodajemy majeranek, drobno posiekany koper, ziele angielskie i poprzekrawany na połowy czosnek. Dokładnie wszystko mieszamy.
4.Na osobnej miseczce dokładnie mieszamy olej, oliwę i ocet winny. Wlewamy do śledzi i dokładnie wszystko mieszamy. Śledzie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Komentarze