Śledzie po kaszubsku czyli na słodko.Polecam poniższy przepis,zwłaszcza,że zbliżają się święta.Można go zmodyfikować wedle własnych smaków.Można farsz zawinąć w płaty,albo tak jak ja je pokroić.
2 godz.
Składniki:
5 szt. filetów śledziowych
2 szt.cebuli
1-2 łyżki majeranku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
około 6 szt. suszonych śliwek
garść namoczonych rodzynek (jak już pisałam ja nie dodałam)
olej
słodka czerwona papryka
kolorowy pieprz
sól
Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty śledziowe namoczyłam w celu usunięcia nadmiaru soli
i kilkakrotnie odlewałam wodę.
Odcisnęłam nadmiar wody i wysuszyłam je np.ręcznikiem papierowym.
Pokroiłam na części.
Można użyć (i następnym razem tak zrobię ) śledzi w occie.
2.Cebulę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na oleju.
Podlewałam ją wodą,żeby zmiękła podczas duszenia.
Trochę posoliłam i dodałam majeranek.
3.Dodałam pokrojone suszone śliwki.
Wsypałam sporo słodkiej, czerwonej papryki.
Wymieszałam składniki,dosypując kolorowego pieprzu i ewentualnie trochę soli.
4.Na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy.
5.Wystudziłam i przełożyłam do miski ze śledziami.
Komentarze