ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Śledzie po kaszubsku czyli na słodko.Polecam poniższy przepis,zwłaszcza,że zbliżają się święta.Można go zmodyfikować wedle własnych smaków.Można farsz zawinąć w płaty,albo tak jak ja je pokroić.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 szt. filetów śledziowych
    2 szt.cebuli
    1-2 łyżki majeranku
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    około 6 szt. suszonych śliwek
    garść namoczonych rodzynek (jak już pisałam ja nie dodałam)
    olej
    słodka czerwona papryka
    kolorowy pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 1. Płaty śledziowe namoczyłam w celu usunięcia nadmiaru soli
    i kilkakrotnie odlewałam wodę.
    Odcisnęłam nadmiar wody i wysuszyłam je np.ręcznikiem papierowym.
    Pokroiłam na części.
    Można użyć (i następnym razem tak zrobię ) śledzi w occie.
  • ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 2. Cebulę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na oleju.
    Podlewałam ją wodą,żeby zmiękła podczas duszenia.
    Trochę posoliłam i dodałam majeranek.
  • ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 3. Dodałam pokrojone suszone śliwki.
    Wsypałam sporo słodkiej, czerwonej papryki.
    Wymieszałam składniki,dosypując kolorowego pieprzu i ewentualnie trochę soli.
  • ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 4. Na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy.
  • ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 5. Wystudziłam i przełożyłam do miski ze śledziami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Śledzie Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować