śledzie po kaszubsku

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

W moim domu tradycyjny przepis na śledzie po kaszubsku to niekwestionowany lider wśród wszystkich przepisów na śledzie. Połączenie słonego smaku śledzi ze słodyczą rodzynek i lekko kwaśnym smakiem pomidorów bardzo nam odpowiada. Polecam Wam ten przepis nie tylko na święta :-)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych a'la matias
    1/4 szklanki oleju
    3 duże cebule
    100 g rodzynek
    1 liść laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    pieprz
    2 łyżki cukru
    2 łyżki octu
    200 g koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki.
    Cebulę kroję w piórka i przesmażam na oleju - krótko, żeby się tylko zeszkliła. Dodaję rodzynki (jeśli są bardzo suche - zaparzam je wcześniej wrzątkiem, odcedzam po około 15 minutach). Dokładam przyprawy, cukier, ocet i koncentrat, mieszam i duszę jeszcze kilka minut. Odstawiam do ostygnięcia.
    W słoiku układam warstwami kawałki śledzi oraz przesmażoną cebulę z pomidorami i rodzynkami. Czynność tę powtarzam aż do wyczerpania składników. Zakręcam słoik i odstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować