6 filetów matiasów – wypłukanych i pokrojonych na kawałki, 2 drobno posiekane cebule, 2 pokrojone w plasterki pory (tylko białe części), 1/4 szklanki oliwy, sok z połowy cytryny, 2/3 szklanki białego wytrawnego wina, po kilka rozkruszonych ziaren pieprzu i ziela angielskiego, korzeń imbiru - ok. 1 cm, łyżeczka cukru. Do dekoracji: natka pietruszki, plasterki cytryny.
Śledzie po holendersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wino zagotować z przyprawami i cukrem. Ostudzić pod przykryciem. Do przestudzonego wina wlać sok z cytryny i oliwę. Wymieszać. W słoiku układać warstwami śledzie, cebulę i pory. Zalać przygotowaną wcześniej zaprawą. Odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Podawać udekorowane natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Komentarze