Śledzie po holendersku

4.49 (180 ocen)

  • 25 godz.

Idealne na świąteczny stół.

  • 25 godz.

Składniki:

  • 6 filetów matiasów – wypłukanych i pokrojonych na kawałki, 2 drobno posiekane cebule, 2 pokrojone w plasterki pory (tylko białe części), 1/4 szklanki oliwy, sok z połowy cytryny, 2/3 szklanki białego wytrawnego wina, po kilka rozkruszonych ziaren pieprzu i ziela angielskiego, korzeń imbiru - ok. 1 cm, łyżeczka cukru. Do dekoracji: natka pietruszki, plasterki cytryny.
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po holendersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wino zagotować z przyprawami i cukrem. Ostudzić pod przykryciem. Do przestudzonego wina wlać sok z cytryny i oliwę. Wymieszać. W słoiku układać warstwami śledzie, cebulę i pory. Zalać przygotowaną wcześniej zaprawą. Odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Podawać udekorowane natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować