Śledź z cebulką w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś obiad jakby postny ale to tylko dlatego że bardzo chodził za mną śledź no i swoje wychodził. Uwielbiam śledzie strasznie zwłaszcza te z cebulką w oleju ale mąż zażyczył sobie w śmietanie tak jak jadł za czasów młodości a że ja dobra żonka to mu przyrządziłam bardzo się ucieszył bo jak stwierdził " Najadłem się jak bąk ". No powiem że fajne takie postne jedzenie raz na jakiś czas.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 sporych płatów śledziowych około 600 - 700 g,

    1 duża cebula,

    szczypta soli i pieprzu,

    3 czubate łyżki śmietany 18 %.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Śledź z cebulką w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Cebulę obrać pokroić w grubszą kostkę posolić szczyptą soli i uciskając ręką zmiękczyć ją.
  • obiad 2. Śledzie wymoczyć zmieniając wodę co najmniej ze dwa razy po pół godziny, ja moczyłam w tym czasie póki obrałam ziemniaki i zanim się ugotowały (bo samo przygotowanie śledzi to chwilka ). Wymoczone śledzie osuszyć z nadmiaru wody na durszlaku, następnie pokroić je na większe kawałki dodać je do cebuli, wsypać szczyptę pieprzu i dodać śmietanę.
  • obiad 3. Śledzie z całością wymieszać łyżką i odstawić do czasu aż ziemniaki się ugotują po to aby śledź przegryzł się z cebulą i śmietaną.
  • obiad 4. Wiem co dla niektórych taki obiad jest beznadzieją my zaś lubimy zjeść dla odmiany coś innego niż tylko mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować