Śledzie z ananasem to pyszne połączenie jak dodamy do nich rodzynki i chrupiące orzechy stworzymy jeszcze pyszniejszą kompozycję która oczaruje smakiem nie tylko smakoszy śledzia :)
Śledź z ananasem, rodzynkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut, odsączamy na sitku, odstawiamy.
Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Śledzia obieramy ze skórki i każdy filet kroimy na 4 kawałki.
W miseczce łączymy ze sobą majonez i jogurt, mieszamy aż do połączenia się składników. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do pojemnika, słoiczka lub salaterki nakładamy porcję sosu, na nim układamy śledzie następnie ananasa, rodzynki i orzechy, wlewamy kolejną porcję sosu i układanie powtarzamy od początku aż do skończenia składników, ale tak aby ostatnią warstwę tworzył sos. Tak przygotowanego śledzia wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na noc, smacznego
Komentarze