Śledź w kożuchu

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przekąska, bez której nie wyobrażam sobie żadnej rodzinnej uroczystości, w moim domu każdy robi go nieco inaczej.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ugotowane niebieskie ziemniaki
    6 ugotowanych buraków
    cebula
    450 g śledzia "wiejskiego" w zalewie olej z cytryną i cebulą
    domowy majonez - 3 łyżki
    pieprz
    zielenina (natka pietruszki, odrobina szczypiorku) do ozdoby

Śledź w kożuchu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wyjmujemy z opakowania, odsączamy od oleistej zalewy , kroimy.
  • 2. Śledzia posypujemy pieprzem, posypujemy warstwą pokrojonej cebulki - przykrywamy łyżką majonezu.
  • 3. Pokrywamy warstwą startych ziemniaków, smarujemy łyżką majonezu, pokrywamy warstwą buraków - smarujemy majonezem, posypujemy pieprzem, ozdabiamy marchewką i zieleniną, schładzamy.

Porady

Użyłam śledzia z zalewy w oleju z cytryną, by uniknąć moczenia, które sprawia mi problemy, bo zdarzało mi się za długo go moczyć. Dzień wcześniej ugotowałam warzywa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy