Śledź w buraczkach

4.5 (162 ocen)

Uwielbiam śledzie, dlatego przygotowuję je na różne sposoby. Taki śledzik doskonale nadaje się na świąteczny stół i różnego rodzaju imprezy.

Składniki:

  • -5 płatów matijasa
    -1 litr mleka
    -1 duże, twarde jabłko
    -2 cebule
    -3 buraki (ugotowane i obrane)
    -3 łyżki majonezu
    -2 łyżki śmietany
    -sok z połowy cytryny
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź w buraczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matijasy moczymy w 0,5 litra mleka przez godzinę. Następnie mleko wylewamy, wlewamy kolejne 0,5 litra mleka i moczymy przez kolejną godzinę.
  • 2. Następnie śledzie kroimy na kawałki. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko, cebulę i ugotowane buraki. Wszystko wrzucamy do miski i dokładnie łączymy.
  • 3. W osobnej miseczce przygotowujemy sos- majonez, śmietanę i sok z cytryny dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na śledzie i dokładnie łączymy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować