Wielbiciele i smakosze marynowanych śledzików powinni spróbować wybornych śledzi po szwedzku, z czerwoną cebulą, w aromatycznej marynacie z liściem laurowym i zielem angielskim.
Składniki:
filet śledziowy 4 sztuki
cebula czerwona 2 sztuki
marynata:
liść laurowy 3 sztuki
ziele angielskie 10 sztuk
ocet 10% 3 łyżki
woda 100 ml
cukier 3,5 łyżki
Śledź po szwedzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki marynaty połącz, zagotuj i pozostaw do ostudzenia.
Filety umyj w zimnej wodzie, pokrój na kawałki.
W szklanym naczyniu układaj na przemian z cienko pokrojonymi plastrami czerwonej cebuli.
Śledzie zalej marynatą i pozostaw w lodówce na minimum 4 dni, a najlepiej około tygodnia. Śledzie po szwedzku podajemy z bagietką i majonezem.
Komentarze