Śledź po sułtańsku

4.5 (182 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jedna z moich ulubionych wersji tej ryby. Polecam wszystkim, którzy lubią słodko kwaśne dania.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - podwójne płaty śledziowe w occie: 4 sztuki
    - rodzynki: 1 sztuka
    - średnie cebule (ładnie wygladaja czerwone): 4 sztuki
    - koncentrat pomidorowy czubate: 4 łyżeczki
    - świeżomielony pieprz do smaku: 1 sztuka
    - olej/oliwa: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Śledź po sułtańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć (zalać gorącą wodą na 15 min). Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać odcedzone rodzynki i pieprz (odrobinę), chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i 1/3 szklanki wody. Zagotować. I ostudzić. Śledzie pokroić w grubą kostke tak ok. 1,5x1,5 cm. Układać warstwami śledzia i cebulę z rodzynkami. Pierwszą i ostatnią warstwę układamy z cebuli z rodzynkami. Odstawić przynajmniej na 1 noc żeby sie przegryzło. W smaku takie śledzie wychodzą słodko-kwaśne. Jesli ktoś koniecznie musi to może dodac sól ale naprawdę odrobinkę żeby nie popsuć smaku. Ja nie dodaję. Jeśli koncentrat jest bardzo kwaśny to leciutko można posłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować