Śledzie po kaszubsku w moim wydaniu, pokusiłam się aby wzbogacić składniki, eksperyment się udał, śledzie nabrały intensywnego słodko kwaśnego smaku.
U mnie wszyscy się zajadali, nawet dzieci :) Polecam
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg śledzia białego, mięsistego miatiasa
1 puszka pomidorów krojonych
słoiczek ok. 200g przecieru pomidorowego
garść miękkich suszonych pomidorów
3 większe cebule
3 ogórki konserwowe
spora garść moreli suszonych, najlepiej niesiarkowanych (są słodsze, miękkie i zdrowsze)
3-4 duże ząbki czosnku
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz świeżo mielony, cukier ok. 2 łyżki, można zamienić go miodem
Śledź po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Matiasy wymoczyć w wodzie ok. 30minut, cebulę pokrojoną w talarki zeszklić na oleju w głębokim naczyniu, dodawać po kolei pomidory z puszki i pokrojone suszone, pokrojone ogórki konserwowe, morele, przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
Wymoczone śledzie pokroić w kawałki 2-3 cm, układać warstwami przekładając je ciepłym sosem.
Smacznego :)
Komentarze