Śledź po kaszubsku

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Śledzie po kaszubsku w moim wydaniu, pokusiłam się aby wzbogacić składniki, eksperyment się udał, śledzie nabrały intensywnego słodko kwaśnego smaku.
U mnie wszyscy się zajadali, nawet dzieci :) Polecam

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg śledzia białego, mięsistego miatiasa
    1 puszka pomidorów krojonych
    słoiczek ok. 200g przecieru pomidorowego
    garść miękkich suszonych pomidorów
    3 większe cebule
    3 ogórki konserwowe
    spora garść moreli suszonych, najlepiej niesiarkowanych (są słodsze, miękkie i zdrowsze)
    3-4 duże ząbki czosnku
    sok z cytryny do smaku
    sól, pieprz świeżo mielony, cukier ok. 2 łyżki, można zamienić go miodem
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledź po gdańsku 1. Matiasy wymoczyć w wodzie ok. 30minut, cebulę pokrojoną w talarki zeszklić na oleju w głębokim naczyniu, dodawać po kolei pomidory z puszki i pokrojone suszone, pokrojone ogórki konserwowe, morele, przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek.
    Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
    Wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
    Wymoczone śledzie pokroić w kawałki 2-3 cm, układać warstwami przekładając je ciepłym sosem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować