Śledź po japońsku

4.49 (200 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjna potrawa w eleganckim wydaniu

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 płaty matiasa
    5 jajek ugotowanych na twardo
    pół zielonej papryki
    100g twardego żółtego sera
    2 duże korniszony
    mały słoik pieczarek marynowanych
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżki majonezu + kilka łyżeczek do dekoracji
    mielona słodka papryka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Śledź po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie ułożyć w płaskim naczyniu, zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie krótko opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozciąć wzdłuż na pół, aby uzyskać 6 podłużnych płatów ryby.
  • 2. Ser, paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę, a pieczarki i dwa jajka drobno siekamy. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
    Sałatką napełniamy małe miseczki. Na wierzchu układamy porcję zwiniętego śledzia, do której wkładamy połówkę jajka. Dekorujemy majonezem i szczyptą mielonej papryki.

Porady

Potrawa będzie się prezentowała równie elegancko, jeśli zamiast małych miseczek podamy ją na półmisku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować