3 płaty matiasa
5 jajek ugotowanych na twardo
pół zielonej papryki
100g twardego żółtego sera
2 duże korniszony
mały słoik pieczarek marynowanych
3/4 szklanki mleka
2 łyżki majonezu + kilka łyżeczek do dekoracji
mielona słodka papryka do dekoracji
Śledź po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie ułożyć w płaskim naczyniu, zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie krótko opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozciąć wzdłuż na pół, aby uzyskać 6 podłużnych płatów ryby.
2.Ser, paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę, a pieczarki i dwa jajka drobno siekamy. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
Sałatką napełniamy małe miseczki. Na wierzchu układamy porcję zwiniętego śledzia, do której wkładamy połówkę jajka. Dekorujemy majonezem i szczyptą mielonej papryki.
Porady
Potrawa będzie się prezentowała równie elegancko, jeśli zamiast małych miseczek podamy ją na półmisku
Komentarze