Śledz po cygańsku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Śledzie w pomidorowym sosie. Smaczne i wyraziste w smaku.

  • 45 min

Składniki:

  • śledzie matjas 6 płatów
    papryka czerwona 1
    cebula 1
    ketchup pikantny 4 łyżki
    koncentrat pomidorowy 2 łyżki (u mnie domowy z pomidorów z ogródka)
    sól do smaku
    czarny pieprz mielony do smaku
    cukier 1/2 łyżeczki
    woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledz po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy na mniejsze kawałki. Najlepiej jeśli filety są od razu z cebulką. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na oliwie. Paprykę kroimy w małą kostkę i dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i smażymy aż papryka zmięknie. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy. Dodajemy cukier i podsmażamy. Wlewamy tyle wody, aby zrobił się gładki sos. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony sos mieszamy z filetami, nakrywamy folia spożywczą i odstawiamy do lodówki. Filety są lepsze na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować