śląskie makówki wigilijne

4.5 (181 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Makówki to na Śląsku tradycyjne danie, jedno z 12 podawanych podczas Wigilii. W zasadzie "danie" to może za dużo powiedziane, bo to po prostu słodki deser. Słodkie bułeczki zatopione w makowej masie z dużą ilością bakalii. Tradycyjnie robi się je w dużej misce, ja zrobiłam w pucharkach, żeby móc podać każdemu z osobna.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 słodkie bułeczki (lub duży rogal, ewentualnie kilka kromek chałki czy sucharków)
    150 g maku
    2 szklanki mleka
    łyżka masła
    łyżka miodu
    40 g cukru
    50 g orzechów włoskich posiekanych
    50 g kandyzowanego ananasa lub skórki pomarańczowej
    50 g rodzynek
    50 g suszonej żurawiny
    kilka kropel aromatu rumowego
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Makówki

Śląskie makówki wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułeczki pokroić w kromki. Mleko wlać do garnka o grubym dnie, dodać masło i wsypać mak. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Dodać miód i cukier, gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, wsypać posiekane bakalie (trochę odłożyć do dekoracji) i wymieszać. Na dnie pucharków ułożyć po kromce bułki i nałożyć rzadką masę makową. tak samo układać kolejne warstwy. Wierzch ozdobić bakaliami. Wstawić do lodówki żeby kromki wsiąknęły mleko. Najlepiej podawać następnego dnia po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować