Skrzydełka pieczone z czosnkiem i manchego

5 (1 ocen)

  • 45 min

Chrupiące skrzydełka pieczone w pysznej panierce czosnkowo- serowej zaspokoją kubki smakowe i dorosłych i dzieci - proste i pyszne.

  • 45 min

Składniki:

  • 1,5 kg skrzydełek
    ½ łyżeczki kminu rzymskiego
    ½ łyżeczki ostrej papryki
    Sól, pieprz
    ¼ szklanki bułki tartej
    ½ szklanki startego sera manchego (około 100 gram – można zastąpić parmezanem )
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka oregano
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Skrzydełka pieczone z czosnkiem i manchego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotkę, a skrzydełka dzielimy na pół. Skrzydełka oprószamy solą, pieprzem, kminem rzymskim i ostrą papryką. W misce łączymy ze sobą starty na drobnych oczkach ser manchego i bułkę tartą.

    Do sera i bułki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano – wszystko starannie mieszamy. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy przyprawione wcześniej skrzydełka i dokładnie je obtaczamy.

    Panierowane skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.

    Upieczone skrzydełka serwujemy z ulubionym sosem – u mnie jogurtowo-czosnkowym, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Drób Kurczak Sery Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować