Simity - tureckie bajgle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody.
Kiedy przygotowany zaczyn urośnie
( po ok. 20 - 30 minutach )
dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy.
W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę melasy
( lub miodu )
i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą melasy ( lub miodu ) i obtaczamy obficie w uprażonym sezamie.
Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut.
Komentarze