Simity - tureckie bajgle

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Chrupiące z zewnątrz , delikatne w środku tureckie bajgle

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ( ok. 8-10 simitów )

    - mąka pszenna - 500 g
    - drożdże świeże - 25 g
    - sól - 1 łyżeczka
    - cukier - 1 łyżeczka
    - ciepła woda - 250 ml
    - zimna woda - 125 ml
    - melasa z winogron - 3 łyżki *
    - podprażony sezam - 0,5 szklanki





    * melasę z winogron śmiało możemy zastąpic miodem.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bajgle

Simity - tureckie bajgle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody.

    Kiedy przygotowany zaczyn urośnie
    ( po ok. 20 - 30 minutach )
    dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy.


    W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę melasy
    ( lub miodu )
    i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami.

    Zagniatamy gładkie ciasto.

    Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą melasy ( lub miodu ) i obtaczamy obficie w uprażonym sezamie.

    Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Melasa Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować