Siekany szczaw na zimę do słoików

4.99 (142 ocen)

U mnie szczawiu jak marchewki :) kilka rządków musi być, by nadmiar mrozić lub zamykać w słoiczkach a zimą mieć gotowy do szczawiowej.

Składniki:

  • szczaw (np 2-2,5kg)
    sól (ok 4-5 łyżek)
    woda (ok 3/4 szklanki)
    czysty smalec (można zastąpić olejem)
Wystaw ocenę:

4.99 (142 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasty

Siekany szczaw na zimę do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeżo zebrany szczaw dobrze oczyścić z zanieczyszczeń i opłukać. Łodyżki oderwać a najlepiej zrywać już bez nich, wtedy jest szybciej. Opłukany szczaw pokroić na kawałki (nabrać dużą garść i posiekać na 1-1,5cm pasy). W garnku zagotować wodę np szklanka wody na 4-5 łyżek soli i partiami wrzucać szczaw. Szczaw bardzo zmniejsza swoją objętość pod wpływem temepratury, trzeba więc nazbierać i naszykować go sporo. Szczawiu długo nie gotujemy, tylko parzymy aż cały straci na objętości.
  • 2. Wrzący przełożyć do słoiczków, do każdego słoiczka dodać po malutkim kawałeczku smalcu lub łyżce oleju. Gorące zakręcać i stawiać do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować