Siekane kotleciki z kurczakiem, żółtym serem i kukurydzą

4.47 (196 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeśli chodzi o siekane kotleciki z żółtym serem, najlepsze spotkałam w wykonaniu mojej teściowej i Marcina - tych dwoje naprawdę potrafi robić siekane kotlety! Są idealne: nie za twarde, nie za suche, nie rozpadają się, są ładnie zezłocone i idealnie usmażone w środku.
Moja córeczka uwielbia takie kotleciki i nieraz prosi mnie, żebym takie zrobiła. Więc, chciał nie chciał (no dobra, chciał, bo sam bardzo lubił) musiałam się nauczyć :)
Śmiem twierdzić że mi się udało. Nie jest to wersja kropka w kropkę taka, jaką robi moja teściowa, ale również bardzo podpasowała. Później dopiero okazało się, że nasze dwie wersje nieco się różnią, a dokładnie ona nie dodaje kukurydzy, tylko jajko :) Moja wersja jest bez jajek.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kg filetów z kurczaka
    - 1 puszkę kukurydzy
    - 10-15 dag żółtego sera (jeśli bardzo lubisz żółty ser, daj go jeszcze więcej, nic się nie stanie)
    - 1 sporą cebulę
    - 3-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3-4 czubate łyżki majonezu
    - sól, pieprz do smaku
    - 0,5 łyżeczki oregano
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Siekane kotleciki z kurczakiem, żółtym serem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka kroimy w małą (ale bez przesady) kostkę. Kukurydzę odsączamy. Ser kroimy w kosteczkę wielkości około 0,5x0,5cm. Wszystko wrzucamy do miski.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Ostudzoną dodajemy do miski z kurczakiem, serem i kukurydzą.
  • 3. Zawartość miski mieszamy z majonezem. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz oregano. Odstawiamy na przynajmniej pół godziny.
  • 4. Na kilka minut przed smażeniem dodajemy mąkę ziemniaczaną i starannie mieszamy
  • 5. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką mięso z dodatkami i formujemy na kształt placuszków. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron.
    Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Podajemy gorące z ryżem i surówką.
    Na zimno zresztą też są bardzo dobre :)






    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować