Shake tiramisu

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób

Upalne lato od zawsze kojarzy mi się z mrożonymi napojami, które niesamowicie wspomagają organizm w takich trudnych do zniesienia temperaturach. Kawa mrożona zarezerwowana głównie dla dorosłej części społeczeństwa może by wykonana przy użyciu kawy zbożowej instant, wtedy bez obaw mogą wypić ją nawet dzieci, przy okazji czując się nieco doroślej - dzieciaki to uwielbiają! :)

  • 5 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 8 kostek zamrożonego espresso
    200 ml schłodzonego espresso
    syrop czekoladowy
    aromat migdałowy
    6 łyżek ubitej śmietanki 36%
    biszkopt lub miniherbatnik do ozdoby

Shake tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odkładamy 2 kostki zamrożonego espresso, które posłużą nam za ozdobę. Resztę kostek miksujemy z lodami i schłodzoną kawą.
  • 2. Pucharki oblewamy wewnątrz syropem czekoladowym. Na kawę zmiksowaną z lodami wykładamy śmietanę ubitą z dosłownie 3 kroplami olejku migdałowego, można go pominąć i dodać do kawy z lodami kieliszek amaretto. Śmietankę polewamy syropem czekoladowym i ozdabiamy ciastkiem i zamrożonym espresso.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy