serowe rożki z mirabelkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Są jeszcze takie miejsca, z dala od ruchliwych ulic, w których znaleźć można prawdziwe wspaniałości. Mój synek, w ramach wakacyjnych wojaży z Dziadkami, odwiedził ostatnio jedno z takich miejsc i tak oto, trochę niespodziewanie, stałam się szczęśliwym posiadaczem czterech kilogramów mirabelek :-) Te, które pozostały po przygotowaniu pysznego kompotu, galaretki na zimę i nalewki wykorzystałam do upieczenia serowych rożków - znakomicie sprawdziły się jako ciasteczka na rodzinne, sobotnie piknikowanie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 250 g masła
    250 g delikatnego twarożku
    3 szklanki mąki

    około 1 kg mirabelek

    1 białko
    4-5 czubatych łyżek cukru pudru

Serowe rożki z mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mirabelki umyłam i pozbawiłam pestek. Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam twarożek i wyrobiłam szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam, pokroiłam na równe kwadraty, na każdym (po przekątnej) ułożyłam 2-3 mirabelki i zwinęłam rożki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
    Ponieważ ciasto jest bez cukru, a mirabelki są kwaskowe udekorowałam moje rożki grubą warstwą lukru królewskiego - jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej 4 - 5 czubatych łyżek).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy