Serowe minitorciki

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Polane pysznym karmelowym sosem. Znakomity pomysł na deser.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Jajko: 5 sztuk
    - sól: 2 szczypty
    - twaróg (chudy): 700 gramów
    - jogurt (odtłuszczony (1,5%)): 300 gramów
    - cukier: 300 gramów
    - cukier (waniliowy (opakowania)): 2 sztuki
    - mąka (ziemniaczana): 50 gramów
    - kasza (manna): 4 łyżki
    - cytryna (starta skórka): 2 łyżeczki
    - śmietana: 200 gramów
    - mleko: 500 mililitrów
    - żółtko: 2 sztuki
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Serowe minitorciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 °C (z termoobiegiem: do 160 °C).
    Białka oddzielić od żółtek i ubić z jedną szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z twarogiem, jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym, mąką, kaszą i skórką z cytryny. Dodać ubitą na sztywno śmietanę i pianę, delikatnie wymieszać.
  • 2. Masę przełożyć do 10 wysmarowanych tłuszczem foremek
    żaroodpornych (poj. ok. 200 ml). Foremki ułożyć na blasze, wlać trochę gorącej wody (do wys. 1–1,5 cm). Torciki piec ok. 45 minut.
  • 3. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami mleka na gładką masę. Pozostałe
    mleko zagotować z 2 łyżkami cukru i jedną szczyptą soli. Resztę cukru wsypać do drugiego garnka i mieszając, lekko skarmelizować. Podlać 3 łyżkami wody. Zdjąć z ognia, dodać
    mleko i mąkę z mlekiem, zagotować. Żółtka rozprowadzić niewielką ilością gorącego sosu i mieszając, wlać do garnka. Podgrzać, ale nie gotować. Włożyć masło i roztopić, mieszając.
  • 4. Torciki wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ostrym nożem odkroić
    je od brzegów foremek i wyłożyć na talerze. Polać sosem karmelowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować