Serowe buźki

4.5 (168 ocen)

  • 1 min

Te delikatne ciasteczka bardzo szybko znikają z talerza.

  • 1 min

Składniki:

  • 250 gr mąki
    250 gr masła
    250 gr twarogu półtłustego
    1 jajko, szczypta proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru, szczypta soli
    4 jabłka - pokrojone na ósemki
    cukier puder do dekoracji
    cukier brązowy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowe buźki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serowe buźki 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę z razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło i siekamy, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy twaróg (przeciśnięty przez praskę) cukier i żółtko. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na brzeg układamy grubszą część jabłka, posypujemy cukrem (np. brązowy) i zlepiamy drugą częścią. Białko ubijamy i smarujemy wierzch ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 25 min. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować