Seromakowiec z wiśniami

4.49 (148 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Połączenie dwóch doskonałych ciast: makowca i sernika.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    jajko
    pół kostki masła (100 gram)
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki kakao

    masa twarogowa:
    1 kg sera z wiaderka
    pół kostki masła
    5 jajek
    2 łyżki budyniu waniliowego
    szklanka cukru pudru
    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    0,8 kg gotowej masy makowej
    jajko

    konfitura z całymi wiśniami/mrożone wiśnie/świeże wiśnie
    polewa:
    2 łyżki mleka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Seromakowiec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • seromakowiec 1. Spód ciasto kruche:
    Do mąki, kakao i cynamonu dodać pokrojone na kawałki masło i rozcierać między palcami.
    Dodać cukier i jajko, zagnieść kruche ciasto.
    Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Masa twarogowa:
    Białka oddzielić od żółtek.
    Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę.
    Dodać masło i dalej miksować.
    Stopniowo po 1 łyżce dodawać twaróg, ciągle miksując.
    W między czasie wsypać budyń i wlać ekstrakt waniliowy.
    Ubić białka na puszystą pianę, dodawać stopniowo do twarogu i już łyżką delikatnie wymieszać.
    Wyjąć ciasto kruche, rozwałkować na długość blaszki (duża prostokątna).
    Na ciasto kruche wyłożyć masę makową wymieszaną z jajkiem.
    Teraz z konfitury wyjąć wisienki i porozkładać - dałam wisienki z małego słoiczka, można zastąpić mrożonymi wiśniami (bez rozmrażania), a w sezonie użyć świeżych wydrylowanych wiśni.
    Teraz wyłożyć masę twarogową.
    Piec w temp. 180 st. C przez 60 - 70 minut.
    Jak zacznie się rumienić ciasto z góry to należy przykryć je folią aluminiową.
    Zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia.
  • seromak 2. Kiedy ciasto jest ostudzone przygotować polewę podgrzewając wszystkie składniki w rondelku.
    Płynną polewę wylać na ciasto.

Porady

zamiast wiśni możesz użyć truskawek, a ciasto jest też doskonałe bez polewy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować