Seromakowiec

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne ciasto. Połączenie makowca i sernika w jednym cieście. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Jeśli zastanawiacie się czy upiec sernik czy makowiec-ja proponuję seromakowiec.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 1 szkl mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 żółtko
    100 g masła
    sernik: 4 jajka
    3/4 szkl cukru (można dać więcej)
    1 kg twarogu sernikowego
    150 g masła
    2 budynie waniliowe w proszku
    makowiec:
    1 op. masy makowej (850g)
    1 białko
    1 jajko
    3 łyżki kaszy manny
    oraz: blaszka 26X26 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy oba cukry, żółtko i masło. Zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blaszkę z ciastem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni,
    Sernik:masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz po łyżce sera cały czas miksując. Na koniec do masy sernikowej wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy.
    Makowiec: masę makową przekładamy do miski, dodajemy jajko, żółtko i kaszę. Miksujemy do połączenia. Na podpieczony spód przekładamy masę serową a na nią masę makową, wyrównujemy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować