Zapraszam na pyszne ciasto. Połączenie makowca i sernika w jednym cieście. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Jeśli zastanawiacie się czy upiec sernik czy makowiec-ja proponuję seromakowiec.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto: 1 szkl mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko
100 g masła
sernik: 4 jajka
3/4 szkl cukru (można dać więcej)
1 kg twarogu sernikowego
150 g masła
2 budynie waniliowe w proszku
makowiec:
1 op. masy makowej (850g)
1 białko
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
oraz: blaszka 26X26 cm
1.Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy oba cukry, żółtko i masło. Zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blaszkę z ciastem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni,
Sernik:masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz po łyżce sera cały czas miksując. Na koniec do masy sernikowej wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy.
Makowiec: masę makową przekładamy do miski, dodajemy jajko, żółtko i kaszę. Miksujemy do połączenia. Na podpieczony spód przekładamy masę serową a na nią masę makową, wyrównujemy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Komentarze