Sernik złota rosa

4.6 (251 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Sernik delikatny jak puch, tak pyszny, że nie sposób poprzestać na jednym kawałku. 

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Na blachę o wymiarach ok. 23x34 cm
    CIASTO:
    2 szklanki mąki pszennej
    12 dag masła
    pół szklanki cukru
    3 jajka (1 całe i dwa żółtka – dwa białka wybić do oddzielnej miseczki)
    półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA SEROWA:
    1 kg sera na sernik – trzykrotnie mielonego
    5 jajek (3 całe i 2 żółtka – 2 białka dodać do miseczki z białkami z ciasta)
    1 szklanka cukru
    pół szklanki oleju
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    1 i 1/2 szklanki mleka
    DO MASY BIAŁKOWEJ:
    4 odstawione wcześniej białka (dwa z ciasta i dwa z masy serowej)
    3/4 szklanki grubego cukru
Wystaw ocenę:

4.6 (251 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Beza

Sernik złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Do przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać do uzyskania drobnych grudek.
    Dodać cukier, proszek do pieczenia, jedno całe jajko i dwa żółtka.
    Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wykleić schłodzonym ciastem, wstawić do lodówki.
  • 2. MASA SEROWA:
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160-165 z termo obiegiem).
    Trzy całe jajka i dwa żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, porcjami (po łyżce) dodać ser, następnie wsypać budyń i wlać olej.
    Na sam koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać.
    Bardzo płynną masę wylać na schłodzone surowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec około 50 minut do lekkiego zrumienienia.
  • 3. PIANA:
    Kilka minut przed końcem pieczenia przygotować bezę.
    Cztery odłożone białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać partiami cukier.
    Masę białkową rozsmarować na wyjętym z piekarnika gorącym cieście.
    Na wierzchu, widelcem lub wzornikiem, zrobić ozdobne fale.
    Od razu wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać 10-12 minut – nie przetrzymywać dłużej, bo nie wytworzy się rosa.
    Sernik od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Rosa zaczyna się pokazywać kiedy ciasto stygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować