Sernik delikatny jak puch, tak pyszny, że nie sposób poprzestać na jednym kawałku.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Składniki:
Na blachę o wymiarach ok. 23x34 cm
CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
12 dag masła
pół szklanki cukru
3 jajka (1 całe i dwa żółtka – dwa białka wybić do oddzielnej miseczki)
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
1 kg sera na sernik – trzykrotnie mielonego
5 jajek (3 całe i 2 żółtka – 2 białka dodać do miseczki z białkami z ciasta)
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
2 budynie śmietankowe bez cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 i 1/2 szklanki mleka
DO MASY BIAŁKOWEJ:
4 odstawione wcześniej białka (dwa z ciasta i dwa z masy serowej)
3/4 szklanki grubego cukru
Sernik złota rosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Do przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać do uzyskania drobnych grudek.
Dodać cukier, proszek do pieczenia, jedno całe jajko i dwa żółtka.
Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wykleić schłodzonym ciastem, wstawić do lodówki.
2.MASA SEROWA:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160-165 z termo obiegiem).
Trzy całe jajka i dwa żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, porcjami (po łyżce) dodać ser, następnie wsypać budyń i wlać olej.
Na sam koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać.
Bardzo płynną masę wylać na schłodzone surowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 50 minut do lekkiego zrumienienia.
3.PIANA:
Kilka minut przed końcem pieczenia przygotować bezę.
Cztery odłożone białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać partiami cukier.
Masę białkową rozsmarować na wyjętym z piekarnika gorącym cieście.
Na wierzchu, widelcem lub wzornikiem, zrobić ozdobne fale.
Od razu wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać 10-12 minut – nie przetrzymywać dłużej, bo nie wytworzy się rosa.
Sernik od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Rosa zaczyna się pokazywać kiedy ciasto stygnie.
Komentarze