Sernik "Złota rosa"

4.5 (144 ocen)

Delikatny, słodki rozpływający się w ustach sernik z pianką i kropelkami rosy prezentuje się efektownie i smakuje wybornie. Goście zawsze się nim zachwycają. Polecam.

Składniki:

  • SPÓD:
    - 2 paczki herbatników

    MASA SEROWA:
    - 1,5 kg sera twarogowego
    - 4 jajka
    - 12 żółtek
    - 3 szklanki cukru
    - 3 cukry waniliowe
    - 2 budynie śmietankowe na ¾ l. mleka
    - ¾ szklanki mleka
    - 1 szklanki śmietany kremówki
    - 1 szklanka oleju.

    PIANA:
    - 6 białek
    - 1 szklanka cukru.

Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik z rosą Desery

Sernik "złota rosa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy zmielony ser, następnie suchy budyń, mleko, śmietanę i olej. Wszystko dobrze razem miksujemy. Masę serową wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami o wymiarach 25x36 cm. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180°C.
  • 2. Piana: schłodzone białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie wykładamy na sernik i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.

Porady

Najlepiej kroi się dobrze wystudzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować