Ciasto wykonane na specjalne zamówienie mojego męża, który uwielbia zarówno sernik, jak i suszone śliwki
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego na sernik
6 jajek
25 dag miękkiego masła
20 dag cukru
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
kilka kropli olejku rumowego
4 łyżki mąki pszennej + odrobina do oprószenia śliwek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka kakao
8 dag suszonych śliwek kalifornijskich – miałam tylko tyle, ale spokojnie można dać nawet podwójną ilość
Sernik z suszonymi śliwkami i kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać.
Blachę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki pokroić na ćwiartki, oprószyć mąką i wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek.
2.Miękkie masło spienić mikserem, dodać cukier, cukier wanilinowy i olejek rumowy, utrzeć. Nie przerywając miksowania pojedynczo dodać żółtka, następnie po łyżce ser, a na koniec, na małych obrotach, obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Całość jeszcze chwilę miksować do dokładnego połączenia się składników.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni.
3.Część masy serowej odłożyć do mniejszej miseczki (około 1/6 całości ), dodać do niej kakao i dokładnie wymieszać. Do pozostałej, większej części masy dodać pokrojone śliwki, wymieszać i przełożyć ją do blaszki. Na wierzchu łyżką porozkładać nieregularne pacynki kakaowej masy. Patyczkiem do szaszłyków, zanurzając go aż do dna blaszki, narysować esy floresy. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Komentarze