Sernik z solonym karmelem

4.48 (186 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Słono - słodki sernik jest jednym z moich faworytów ciast "innych". Może on być nie akceptowany przez wszystkich, bo nie każdy lubi mieszankę smaku słodkiego i słonego w jednym, a tym bardziej gdy mówimy o cieście, które powinno być słodkie! Ale nic bardziej mylnego - sernik ten jest baaaardzo słodki, a słoność wyczujemy tylko odrobinę, ponieważ, tak dla przypomnienia, sól wydobywa słodycz w ciastach, gdy dodajemy jej w małych ilościach. W tym przypadku więc, bardzo słodki karmel robi się delikatny i kremowy w smaku, a jego słodycz nie drapie w gardle. Przełamanie tych smaków jest dla mnie czymś ciekawym, co musiałam wypróbować. Sernik jest dość wilgotny i najlepiej smakuje nawet dopiero po dwóch dniach. Ale nikt nie jest w stanie wytrzymać, by czekać tak długo!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód: 150g zmiksowanych na piach ciasteczek Petit Beurre, 4 duże łyżki roztopionego masła
    masa serowa: 1 kg sera na sernik z pudełka, 180g drobnego cukru do wypieków, 3 duże jajka w temperaturze pokojowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki domowego cukru z wanilią, starta skórka z połowy cytryny
    karmel: pół szklanki brązowego cukru, 2 łyżki masła, odrobina soli morskiej gruboziarnistej (jedno przekręcenie z młynka), pół szklanki śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik z solonym karmelem 1. . Wykonanie
    Herbatniki wraz z roztopionym, ciepłym masłem pokruszyć w mikserze na piach. Wysypać na dno tortownicy, dociskając dłońmi, aby zakryć całe dno. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 10 minut. Kruchy spód wyjąć, odstawić i zwiększyć temperaturę piekarnika do 250°C.
    Ser wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią na wolnych obrotach. Dodać skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny, następnie po jednym jajku. Na koniec dorzucić mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać i przelewać na kruchy spód. Piec przez 10 minut, a następnie nie otwierając piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 100°C i pie przez kolejne 45 minut, aż góra będzie ścięta a brzegi sernika przyrumienione. Sernik pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.
    Wystudzony sernik pokryć karmelem. Na rozgrzanej patelni rozpuścić brązowy cukier, następnie dodać masło, sól i w trakcie mieszania śmietankę. Potrwa to około 5 minut. Gdy masa przybierze brązowego koloru natychmiast ostrożnie przelać ją na wierzch sernik. Ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Przed podaniem oprószyć nieco drobinkami gruboziarnistej soli morskiej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować