Sernik z sezamkami i polewą chałwowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Idealny, delikatny w smaku sernik. Przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom chałwy.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Na spód:

    80 g masła
    150 g mąki
    50g cukru pudru
    1 żółtko

    Na sernik:

    750 g sera twarogowego z wiaderka
    530 ml mleka skondensowanego
    3 jaja
    1 łyżka miodu
    1 łyżka tahini
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 opakowania sezamków

    Na polewę:

    150 g chałwy
    50 g masła
    2 łyżki mleka

    Solony karmel:

    250 g cukru
    0,5 łyżeczki soli morskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z sezamkami i polewą chałwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić.
  • 2. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami i sokiem z cytryny. Uwaga miksujemy tylko do połączenia składników, żeby masa nie nabrała puszystości ( to bardzo ważne, żeby sernik był delikatny, wilgotny i nie popękał).
  • image-2022bng 3. Masę serową wylewamy na upieczony spód a na nią pokruszone na kawałki sezamki obtoczone w mące (dzięki temu zabiegowi nie opadną nam na spód).
  • 4. Pieczemy godzinę do piekarnika w150 stopniach. W piekarniku na samym dole ustawiamy blaszkę z wodą- dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję.
  • 5. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę.
  • 6. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały czas mieszamy aż wszystko się ładnie połączy i zgęstnieje. Masą polewamy sernik.
  • 7. Jeśli czas nam na to pozwoli sernik wkładamy do lodówki na 10-12 godzin.
  • 8. Dekorujemy go sezamkami i solonym karmelem
    (Cukier rozpuszczamy w garnku z grubym dnem (wszyscy mówią, że nie powinno się go mieszać, ale ja nigdy się nie mogę powstrzymać). Gdy zaczyna się delikatnie złocić od razu wyłącz gaz, gdyż będzie jeszcze bardzo gorący i zmieni sam, swoją barwę na ciemniejszą. Karmel bardzo łatwo spalić, więc nie spuszczaj go z oczu :) Na samym końcu dodaj sól i energicznie połącz ją z karmelem.
    Karmel wylej od razu na papier do pieczenia lub stolnicę silikonową (jak najcieńszą warstwę ) i pozostaw do wystygnięcia. Po tym czasie pokrusz go na kawałeczki)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować