Sernik z rosą

5 (168 ocen)

  • 20 min

Rosa na wierzchu sernika zawsze zachwyca gości:)

  • 20 min

Składniki:

  • Spód:
    - 30 dag mąki
    - 10 dag margaryny
    - 1 jajko
    - 7 dag cukru pudru
    - 3 łyżki śmietany kwaśnej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    - 1 kg sera twarogowego
    - 2 cukry waniliowe
    - 2 budynie śmietankowe
    - 3 szklanki mleka
    - 0,5 szklanki oleju
    - 6 jaj
    - 3/4 szklanki cukru
    - mała paczka rodzynek
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wyrobić i wylepić nim formę do pieczenia.
  • 2. Ubić 2 całe jaja, 4 żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Do ubitej masy dodawać po 1 łyżce przepuszczonego przez maszynkę sera, kolejno wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować. (powstała masa będzie rzadkiej konsystencji). Dodać sparzone rodzynki i olej. Wymieszać.
  • 3. Ser wylać na oblepioną formę i piec ok 1h 15min w temp 180 st C.
  • 4. Ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i ponownie włożyć do piekarnika i piec ok 15min w temp 190 st C.

Porady

Rozmiar blaszki do pieczenia: 24x39cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować