Sernik z rosą

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Złota, słodka rosa na serniku to wspomnienie z mojego dzieciństwa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki
    3/4 szkl. cukru pudru
    10 dag margaryny
    1 łyżka smalcu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajo
    2 żółtka

    Masa serowa:
    1 kg sera (2x zmielonego)
    2 jaja
    4 żółtka
    1 szkl. cukru
    1/2 szkl. oleju
    1 budyń śmietankowy
    3 szkl. mleka
    zapach śmietankowy

    Beza z rosą:
    6 białek
    1 szkl. cukru / cukru pudru
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zagnieść wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na sporą blachę.
  • 2. Masa serowa:
    Jaja ubić z cukrem. Dodać do sera. Dodać pozostałe składniki miksując na najmniejszych obrotach.
    Masę serową wylać na surowe ciasto. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 st bez termoobiegu lub na 160 z termoobiegiem. Piec 45 min.
  • 3. Beza:
    Gdy czas pieczenia naszego sernik zbliża się do końca ubijamy sztywną pianę z białek (białka + cukier). Dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą należy dokładnie wymieszać.
    Po upływie czasu pieczenia (45 min) masę z białek wykładamy na sernik i pieczemy jeszcze 15 min na złoty kolor lecz uważamy by go nie spiec.

    Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia by pojawiła się rosa.

Porady

Ciasto możemy także zrobić ciemne lub mieszane wystarczy dodać trochę kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować