MASA SEROWA
- 2kg sera białego (ja kupiłam w wiadereczku od razu zmielony)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 budynie waniliowe
- 150g margaryny zwykłej
MASA CYTRYNOWO- BUDYNIOWA
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1/2 szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba 2 cytryny)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru (200g)
- 200g masła
PIANKA CYTRYNOWA
- 2 śnieżki
- sok z 1/2 cytryny
- żelatyna
Sernik z puszystą cytrynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zagnieść ciasto kruche: wszystkie składniki zagnieść, następnie uformować kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.
Po tym czasie formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.
Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
2. Przygotować masę serową: ser, cukier, roztopioną i ostudzoną margarynę mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy 5 żółtek i sok z cytryny. Następnie wsypujemy budynie. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do sera.
Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.
3. Przygotować masę budyniową: sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. 1/2 szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
4. Na wystudzony sernik wyłożyć masę budyniową.
5. Przygotować piankę cytrynową: śnieżki przygotować według instrukcji na opakowaniu, następnie dodać sok z cytryny. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, a kiedy przestygnie dodać tężejącą żelatynę do pianki. Następnie piankę wyłożyć na masę budyniową.
Sernik można polać delikatnie czekoladą.
Komentarze