SERNIK Z PUSZYSTĄ CYTRYNKĄ

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Połączenie pysznego sernika z lekko orzeźwiającą i puszystą pianką.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE
    - kostka margaryny
    - 300g mąki pszennej
    - 100g cukru

    MASA SEROWA
    - 2kg sera białego (ja kupiłam w wiadereczku od razu zmielony)
    - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - cukier waniliowy
    - sok z 1/2 cytryny
    - 2 budynie waniliowe
    - 150g margaryny zwykłej

    MASA CYTRYNOWO- BUDYNIOWA
    - 2 budynie śmietankowe bez cukru
    - 1/2 szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba 2 cytryny)
    - 1 i 1/2 szklanki wody
    - 1 szklanka cukru (200g)
    - 200g masła

    PIANKA CYTRYNOWA
    - 2 śnieżki
    - sok z 1/2 cytryny
    - żelatyna
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Pianka

Sernik z puszystą cytrynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zagnieść ciasto kruche: wszystkie składniki zagnieść, następnie uformować kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.
    Po tym czasie formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.
    Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

    2. Przygotować masę serową: ser, cukier, roztopioną i ostudzoną margarynę mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy 5 żółtek i sok z cytryny. Następnie wsypujemy budynie. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do sera.
    Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.

    3. Przygotować masę budyniową: sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. 1/2 szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

    4. Na wystudzony sernik wyłożyć masę budyniową.

    5. Przygotować piankę cytrynową: śnieżki przygotować według instrukcji na opakowaniu, następnie dodać sok z cytryny. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, a kiedy przestygnie dodać tężejącą żelatynę do pianki. Następnie piankę wyłożyć na masę budyniową.
    Sernik można polać delikatnie czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cytryna Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować