Szybki do zrobienia i pyszny sernik w optymistycznym wiosennym kolorze. Wielbicielom lekkich piankowych serników na pewno będzie smakował, jest puszysty jak chmurka.
1 godz. 15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
*foremka 24*24 cm
Składniki:
paczka okrągłych biszkoptów
1 kilogram sera z wiaderka
5 jajek
1/2 szklanki oleju
szklanka cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego
skórka otarta z cytryny
200 ml śmietanki kremówki
1 galaretka pomarańczowa
2-3 łyżki dżemu pomarańczowego
Sernik z pomarańczową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie rozłożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek, ubić. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodać ser, następnie budynie i olej. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Masę wylać na biszkopty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut. Wystudzić.
2.Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i zmiksować. Przełożyć do rękawa (jeśli jest jeszcze zbyt rzadka do odczekać aż zgęstnieje na tyle aby utrzymać kształt po wyciśnięciu) i wyciskać na sernik rozetki.
Konfiturę lekko podgrzać i polać nią wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.
Komentarze