Sernik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,dodajemy pozostałe składniki na ciasto,siekamy nożem następnie zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce ok.30 minut,po tym czasie ciasto rozkładamy na blaszkę (24*40) i podpiekamy parę minut.
SER;
Jajka oraz żółtka miksujemy z cukrem na puszysta masę, dodajemy ser dwukrotnie mielony lub ser z wiaderka.Następnie dodajemy olej, śmietanę oraz wymieszane z mlekiem (250ml) budynie i mąkę.Miksujemy na wolnych obrotach.Gotowy ser wylewamy na podpieczone ciasto kruche.Pieczemy 40-50 minut w 180 st. Po 20 minutach od włączenia ciasta wykładamy na ciasto bezę orzechową.
BEZA:
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli,dodajemy stopniowo cukier, i pozostałe składniki bezy, wylewamy na podpieczony ser,,pieczemy dalej 30 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż do wystudzenia.
MASA KAJMAKOWA;
Masło zmiksować dodać powoli kajmak, miksujemy aby uzyskać jednolita masę,
Gotową masę równomiernie rozsmarowujemy na bezie orzechowej,, wierzch ciasta posypujemy prażonym słonecznikiem
PRAŻONY SŁONECZNIK:
Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy słonecznik i prażymy na złoty kolor,,studzimy, zimnym słonecznikiem posypujemy ciasto.
Komentarze