Sernik z musem mandarynkowym

4.51 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Mandarynki i bita śmietana sprawiły , że zwykły pieczony sernik stal się odświętnym sernikiem.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g sera ( mój z wiaderka Piątnica )
    6 jajek
    50 g masła
    1/3 szklanki cukru
    budyń śmietankowy

    1 kg mandarynek
    2 galaretki cytrynowe
    łyżka cukru ( moje mandarynki były bardzo kwaśne )

    300 g śmietany 30 %
    łyżka cukru pudru
    40 g żelatyny fix

    50 g czekolady mlecznej
    łyżeczka masła
    łyżeczka mleka
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z musem mandarynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na pianę usztywniając łyżka cukru.
    Ser zmiksować z miękkim masłem i cukrem . Dodawać po jednym żółtku i budyń , nadal miksować . Na koniec połączyć z piana z białek.
    Przełożyć masę serowa do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 min.
  • 2. Mandarynki dokładnie umyć i włożyć do garnka . Zalać ok 2 litrami wody i gotować do momentu , aż owoce zaczną się rozpadać ( ok 1 godziny na wolnym ogniu ) .
    Owoce przetrzeć przez sito. Dodać galaretki i zagrzać , żeby galaretki się rozpuściły. Schłodzić .
  • 3. Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru na sztywno.
    Żelatynę rozpuścić i dodać do śmietany.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 4. Na zimny sernik wyłożyć mus mandarynkowy, następnie śmietanę i polać delikatnie czekoladą. Schłodzić.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mandarynki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.47 (202 ocen)

sernik z malinami

To może cię zainteresować