Sernik z musem mandarynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na pianę usztywniając łyżka cukru.
Ser zmiksować z miękkim masłem i cukrem . Dodawać po jednym żółtku i budyń , nadal miksować . Na koniec połączyć z piana z białek.
Przełożyć masę serowa do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 min.
2.Mandarynki dokładnie umyć i włożyć do garnka . Zalać ok 2 litrami wody i gotować do momentu , aż owoce zaczną się rozpadać ( ok 1 godziny na wolnym ogniu ) .
Owoce przetrzeć przez sito. Dodać galaretki i zagrzać , żeby galaretki się rozpuściły. Schłodzić .
3.Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru na sztywno.
Żelatynę rozpuścić i dodać do śmietany.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
4.Na zimny sernik wyłożyć mus mandarynkowy, następnie śmietanę i polać delikatnie czekoladą. Schłodzić.
Smacznego.
Komentarze