Sernik z musem malinowym

0 (0 ocen)

Sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Wszyscy zajadają się nim ze smakiem. A kolorowy mus dodatkowo zachęca do skosztowania.

Składniki:

  • Spód:
    jajko,
    65 g margaryny,
    65 g mlecznej czekolady,
    50g cukru,
    40g mąki.

    Masa serowa:
    1/2 kg półtłustego twarogu,
    1/2kg serka mascarpone,
    5 jajek,
    2 opak. budyniu waniliowego,
    1i1/2 szkl. cukru pudru,
    80 ml śmietanki 30%,
    2 łyżeczki olejku waniliowego

    Mus malinowy:
    25dag malin,
    łyżka cukru.

Sernik z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić wraz z cukrem i czekoladą. Dodac rozkłócone jajko oraz mąkę. Wylać na tortownicę o śr. 24 cm. Piec ok. 10 min w temp. 180st.
  • 2. Twaróg zmielić. Utrzeć z mascarpone, pudrem i olejkiem. Następnie dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać śmietanę i sproszkowane budynie. Masę wylać na podpieczony spód.
  • Sernik z musem malinowym2 3. Maliny rozgnieść widelcem z cukrem. Przetrzeć przez sito. Nakładać łyżeczką porcje musu i wykałaczką zrobić esy-floresy. Piec 15 min w temp. 180st, następnie 90 min w temp. 110st. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 30min. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i po 15min wyjąć gotowy sernik.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy