Sernik z mlekiem skondensowanym

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ja jako wielbicielka wszystkich serników mogę Wam powiedzieć, że jest rewelacyjny w smaku. Mleczko skondensowane nadaje mu zupełnie inny smak,

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego (dałam wiaderkowy)
    6 jajek
    150 g masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kaszy manny
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

    Lukier
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z mlekiem skondensowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser ucierać z cukrem dodając stopniowo po jednym jajku. Masło roztopić i wystudzone wlać do sera. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i zmiksować, a następnie wlać mleko skondensowane zmiksować do połączenia składników. Wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać.
    Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę serową (jest rzadka).
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 150 piec około 40 minut. Jak ciasto będzie rumiane wyłączyć piekarnik lekko uchylić piekarnik i pozostawić tam ciasto do wystudzenia.

    lukier
    Wszystkie składniki razem wymieszać
    Polać ciasto po upieczeniu i wystudzeniu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować