Sernik z mlekiem kokosowym

4.45 (206 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pomysł z wykorzystaniem mleka kokosowego pojawił mi się w momencie, gdy miałam kilka puszek właśnie tego produktu u mnie w szafce. Ciasto okazało się pyszne, puszyste i bardzo delikatne. Mleko kokosowe nadało niezwykłego smaku. Aby wzmocnić smak kokosa do ciasta dodałam wiórki kokosowe. W ten sposób powstał niezwykły sernik, który sprawdzi się jako słodki dodatek do popołudniowej herbaty.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    350 g mąki pszennej
    120 g masła
    50 g cukru pudru
    3 żółtka
    masa serowa
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    350 ml mleka kokosowego
    120 g budyniu waniliowego
    100 g wiórków kokosowych
    100 g cukru
    40 g mąki pszennej
    20 g mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    dekoracja
    200 g czekolady mlecznej
    100 ml śmietany 30%
    20 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.45 (206 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę, masło, cukier puder i żółtka łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez dwie godziny. Następnie wałkujemy na wielkość kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
    Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy ser. Miksujemy. Dodajemy mleko kokosowe. Miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe, budynie i obie mąki. Miksujemy.
    Masę serową wylewamy na spód. Ciasto pieczemy około 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Dekoracja: Czekoladę łamiemy na kawałki. Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Polewamy ciasto. Dowolnie dekorujemy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mleko Ser biały Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować