Sernik z miodem, wanilią, cynamonem i kardamonem

5 (142 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Uwielbiam piec serniki, dlatego często poszukuję nowych połączeń smakowych, które zachwycają moich bliskich. Podczas jednego z takich eksperymentów powstał sernik, który rozpływa się w ustach i zdumiewa smakami odkrywanymi z każdym kęsem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500g twarogu
    50 g miękkiego masła
    1,5 łyżki miodu lipowego
    2 jajka
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki kardamonu (utartego w moździerzu)
    ziarenka z laski wanilii
    0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżki mąki pszennej
    100 g czekolady gorzkiej
    odrobina śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z miodem, wanilią, cynamonem i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło połączyć mikserem z miodem, dodać po kolei jajka (ubijać po każdym dodaniu).
  • 2. Wmieszać cynamon, kardamon i ziarenka wanilii.
  • 3. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać twaróg.
  • 4. Dodać przesiane mąki i dokładnie wymieszać.
  • 5. Masę serową przełożyć do blaszki (papierem wyłożyć dno blaszki).
  • 6. Sernik piec 60 minut w opcji góra-dół. Piec nagrzać do 170 stopni, włożyć sernik i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni). Ciasto studzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce.
  • 7. Sernik udekorować płynną czekoladą (do rozpuszczonej na parze czekolady dodać śmietankę kremówkę i zamieszać).
    Smacznego!

Porady

Po przełożeniu ciasta do blaszki, upuść ją kilka razy na ziemię (z wysokości 20-30 cm). Pozbędziesz się pęcherzyków powietrza i sernik równo się upiecze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kardamon Miód Ser biały Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować