Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik jest idealny dla osób, które mają ochotę na coś słodkiego, ale nie mają ochoty na czekoladę. Bardzo szybko się go robi i ma pyszny orzechowy posmak.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    100 g zmielonych herbatników
    50 g rozpuszczonego masła
    1 łyżka masła orzechowego
    Masa serowa:
    1 kg sera do sernika (zmielonego)
    5 jaj
    150 g masła orzechowego
    2/3 szklanki cukru trzcinowego
    pół puszki kajmaku
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    łyżeczka kardamonu
    Polewa:
    pół puszki kajmaku
    orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kajmak

Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z masłem orzechowym i karmelem 1. Zmielone herbatniki wymieszać z masłem i ugnieść na dnie formy. Wszystkie składniki do masy wymieszać razem mikserem. Wylać do formy i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C, a następnie zmniejszyć do 140 °C i piec tak przez około 50 minut. Zostawić do ostygnięcia. Orzechy i migdały pokroić nożem niedokładnie i uprażyć na patelni. Kajmak podgrzać w rondelku i wylać na ciasto, posypać uprażonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować