Sernik jest idealny dla osób, które mają ochotę na coś słodkiego, ale nie mają ochoty na czekoladę. Bardzo szybko się go robi i ma pyszny orzechowy posmak.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
100 g zmielonych herbatników
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka masła orzechowego
Masa serowa:
1 kg sera do sernika (zmielonego)
5 jaj
150 g masła orzechowego
2/3 szklanki cukru trzcinowego
pół puszki kajmaku
3 łyżki maki ziemniaczanej
łyżeczka kardamonu
Polewa:
pół puszki kajmaku
orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały
Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmielone herbatniki wymieszać z masłem i ugnieść na dnie formy. Wszystkie składniki do masy wymieszać razem mikserem. Wylać do formy i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C, a następnie zmniejszyć do 140 °C i piec tak przez około 50 minut. Zostawić do ostygnięcia. Orzechy i migdały pokroić nożem niedokładnie i uprażyć na patelni. Kajmak podgrzać w rondelku i wylać na ciasto, posypać uprażonymi orzechami.
Komentarze