Sernik z masą budyniową

5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny, rozpływający się w ustach serniczek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1/2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem
    1/2 szkl cukru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    2 żółtka
    Masa budyniowa:
    3 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem
    1 l mleka
    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego
    1 szklanka cukru
    1/2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem
    2 op budyniu śmietankowego
    3 jajka
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto. Podane składniki ciasta połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto. Chwilę schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Masa budyniowa: na mleku ugotować budynie czekoladowe, jeszcze gorące wylać na ciasto w blaszce. Masa serowa: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Miękką margarynę utrzeć wraz cukrem na puch. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz ser, cały czas miksując. Wsypujemy budyń oraz dodajemy pianę z białek, całość dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wylewamy na przestudzoną masę budyniową. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Można użyć też polewy czekoladowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować