Kremowy sernik z mango i białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie i kremem mascarpone - to ciasto warte przygotowania.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
spód ciasteczkowy:
200 g herbatników
3/4 kostki masła
masa serowa:
3 jajka
1 kg sera w wiaderku
3/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/4 szklanki śmietany 30% lub mleka kokosowego
150 ml musu mango
100 g białej czekolady
krem mascarpone:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
Sernik z mango i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i mus mango - miksujemy.
Na koniec śmietanę oraz budyń cały czas miksując.
Czekoladę drobno siekamy, dodajemy do masy serowej i mieszamy. Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową. Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.
Serek mascarpone, śmietanę i cukier puder ubijamy na sztywny krem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - można dodać odrobinę śmietany 30% lub mleka Na wystudzony sernik wylewamy roztopioną czekoladę.
Mus mango wykładamy łyżeczką, a następnie przeciągamy wykałaczką tworząc wzór. Szprycą wyciskamy krem mascarpone.
Do dekoracji użyłam kiwi, białe draże i żelki owocowe.
Komentarze