Delikatna serowa masa z dodatkiem lekko kwaśnych malin czyli sernik z malinami na spodzie z pełnoziarnistych herbatników.
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Spód
50 g herbatników pełnoziarnistych
Masa
450-460 g sera twarogowego ( u mnie bez laktozy)
małe opakowanie jogurtu greckiego (180-200 ml)
3 jajka
2-3 łyżki dowolnego słodzidła
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
3/4 szklanki malin
Sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki kruszymy bardzo drobno – ręcznie lub w rozdrabniaczu. Wykładamy na spód formy delikatnie dociskając. Ser miksujemy z jogurtem na jednolitą, gładką masę. Dodajemy jajka po każdym dokładnie miksując. Wsypujemy budyń oraz słodzidlo. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy maliny, które mieszamy delikatnie z masą – najlepiej łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewamy na herbatniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 – 55 min. Po tym czasie zostawiamy jeszcze w piekarniku do wystudzenia, dzięki czemu ciasto nam nie opadnie.
Komentarze