Sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową, a to wszystko między kakaowymi biszkoptami. Bardzo pracochłonne ciasto ale myślę, że smak ciasta wynagradza nam włożoną w niego pracę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (blaszka 36/24,5 ):

    biszkopt kakaowy ( składniki na 1 szt ):

    jajka 4 szt,

    mąka pszenna 3/4 szklanki,

    cukier 1 szklanka,

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

    kakao 2 łyżki,


    masa serowa:

    ser z wiaderka 1,5 kg,

    cukier puder 30 dag,

    budyń waniliowy 2 opakowania,

    jajka 8 szt,

    masło 100 g,


    kulki orzechowe:

    orzechy włoskie mielone 30 dag,

    cukier puder 4 łyżki,

    śmietana 18% 1 szklanka,

    proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki,


    masa kokosowa:

    budyń waniliowy 1 opakowanie,

    mleko 500 ml,

    masło 200 g,

    cukier 8 łyżek,

    wiórka kokosowe 5 łyżek,


    polewa czekoladowa:

    mleczna czekolada 1 tabliczka,

    czekolada biała pół tabliczki,

    mleko 6 łyżek,
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Biszkopty Kulki

Sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. (blaszka 36/24,5 ):

    biszkopt kakaowy ( składniki na 1 szt ):

    jajka 4 szt,

    mąka pszenna 3/4 szklanki,

    cukier 1 szklanka,

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

    kakao 2 łyżki,


    masa serowa:

    ser z wiaderka 1,5 kg,

    cukier puder 30 dag,

    budyń waniliowy 2 opakowania,

    jajka 8 szt,

    masło 100 g,


    kulki orzechowe:

    orzechy włoskie mielone 30 dag,

    cukier puder 4 łyżki,

    śmietana 18% 1 szklanka,

    proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki,


    masa kokosowa:

    budyń waniliowy 1 opakowanie,

    mleko 500 ml,

    masło 200 g,

    cukier 8 łyżek,

    wiórka kokosowe 5 łyżek,


    polewa czekoladowa:

    mleczna czekolada 1 tabliczka,

    czekolada biała pół tabliczki,

    mleko 6 łyżek,


    Sposób przygotowania:

    Biszkopt: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 30 min. w 170 st. C do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie usunąć z niego papier. W ten sam sposób postąpić z drugim biszkoptem.


    Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać ser i budynie, zmiksować do połączenia składników. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie wszystko razem mieszamy.

    Kulki orzechowe: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i toczymy kulki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy połowę masy serowej, układamy orzechowe kulki i przykrywamy je pozostałą masą serową. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 45 min. Upieczony sernik odstawiamy do ostygnięcia.


    Masa kokosowa:

    300 ml mleka stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Do budyniu dodajemy wiórka kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez 3 min. Budyń przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.

    Masło ucieramy aż będzie puszyste, następnie dodajemy stopniowo ostygnięty budyń i ucieramy.


    Połową masy smarujemy jeden z biszkoptów. Następnie układamy upieczony sernik, który przykrywamy drugą połową masy i drugim biszkoptem.


    Czekoladę mleczną łamiemy na mniejsze kawałki do rondelka, dodajemy 4 łyżki mleka i rozpuszczamy. Przez cały czas polewę należy mieszać. Następnie gotową polewą smarujemy wierzch ciasta. Białą czekoladę łączymy z pozostałym mlekiem, rozpuszczamy ją i dekorujemy ciasto tworząc ślaczki, które rozciągamy za pomocą wykałaczki, wtedy na cieście powstanie nam ładny wzorek.


    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować