Do masy serowej:
- 75 g zmielonego sera
- 1/2 kostki masła
- 30 dag cukru pudru
- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- bakalie
Do kulek orzechowych:
- 20 dag orzechów mielonych
- 1 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy:
- 1 kostka masła
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2-3 łyżeczki mielonych orzechów
- cukier do smaku
Polewa:
- Może to być rozpuszczona czekolada
lub polewa przygotowana z kakao
Sernik z kulkami orzechowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec dwa cienkie biszkopty ciemne
Przepis na biszkopt:
- Białka ubic na sztywno, dodać cukier i żółtka
- dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać
- wylać na formę do pieczenia
- piec w temp. 160-180 stopni ok. 30-40 min.
2.Masa serowa wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz bakalie. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą.
3.Następnie wykonać kulki orzechowe:
Wszystkie składniki razem wymieszać. Utoczyć kulki. Połowę mast serowej wyłożyć na blaszkę. Na wierzch ułożyć kulki orzechowe. Całość przykryć pozostałą masą serową. Upiec sernik.
4.Masa wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Do smaku można dodać spirytus.
5.Przełożenie ciasta:
Biszkopt - połowa masy - sernik - połowa masy - biszkopt - polewa.
Porady
- Idealny jest ser z wiaderka
- wraz z orzechami można dodać zmielone migdały
- można dodać i kawę rozpuszczoną jak i kawę sypką
Komentarze