Sernik z kulkami ciasta orzechowego i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cisto kruche, z podanych składników wyrabiamy ciasto, rozwałkujemy i wykładamy na przygotowaną formę wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną.
2.Ciasto orzechowe, ubijamy białka na sztywno z dodatkiem cukru, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, potem dodajemy łyżkę bułki tartej i orzechy - delikatnie mieszając wszystko ze sobą.
Na ciasto kruche wykładamy łyżką w formie kupek co jakiś kawałek ciasto orzechowe.
3.Ser. Utrzeć żółtka, jajka cukier i cukier wanilinowy. Dodać ser, budynie, olej i mleko.Wymieszać ( mikserem )
Wylać na ciasto kruche z ciastem orzechowym i piec w piekarniku 60- 90minut w temp 160 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
4.Masa budyniowa. Budynie ugotować z żółtkami ( żółtka dodajemy do szklanki wraz z proszkiem budyniowym, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka ). Studzimy budyń.
Ucieramy masło z cukrem, dodajemy budyń, dokładnie mieszamy, wsypujemy do masy potłuczoną tabliczkę czekolady i ponownie mieszamy.
Wykładamy masę na ostudzone ciasto a wierzch posypujemy kakaem.
Porady
zamiast mielonych orzechów można dodać potłuczone.
ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce.
Komentarze