Sernik z kulkami ciasta orzechowego i masą budyniową

4.5 (179 ocen)

  • 4 godz.

ma niepowtarzalny smak dzięki ciastu orzechowemu :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    1 1/2 szklanki mąki
    3 łyżki cukru pudru
    3/4 kostki margaryny
    4 żółtka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:

    4 białka
    4 łyżki cukru kryształu
    4 łyżki mąki
    1 łyżka bułki tartej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag mielonych orzechów włoskich

    Ser:

    1 kg sera zmielonego
    3/4 szklanki cukru kryształ
    1 cukier wanilinowy
    3/4 szklanki oleju
    2 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    2 jajka
    4 żółtka

    Masa budyniowa:

    1/2 litra mleka
    2 żółtka
    1 cukier wanilinowy
    3 płaskie łyżki cukru
    2 budynie śmietankowe
    1 kostka masła
    tabliczka czekolady deserowej

    kakao do posypania wierzchu ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z kulkami ciasta orzechowego i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cisto kruche, z podanych składników wyrabiamy ciasto, rozwałkujemy i wykładamy na przygotowaną formę wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną.
  • 2. Ciasto orzechowe, ubijamy białka na sztywno z dodatkiem cukru, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, potem dodajemy łyżkę bułki tartej i orzechy - delikatnie mieszając wszystko ze sobą.
    Na ciasto kruche wykładamy łyżką w formie kupek co jakiś kawałek ciasto orzechowe.
  • 3. Ser. Utrzeć żółtka, jajka cukier i cukier wanilinowy. Dodać ser, budynie, olej i mleko.Wymieszać ( mikserem )
    Wylać na ciasto kruche z ciastem orzechowym i piec w piekarniku 60- 90minut w temp 160 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Masa budyniowa. Budynie ugotować z żółtkami ( żółtka dodajemy do szklanki wraz z proszkiem budyniowym, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka ). Studzimy budyń.
    Ucieramy masło z cukrem, dodajemy budyń, dokładnie mieszamy, wsypujemy do masy potłuczoną tabliczkę czekolady i ponownie mieszamy.
    Wykładamy masę na ostudzone ciasto a wierzch posypujemy kakaem.

Porady

zamiast mielonych orzechów można dodać potłuczone. ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować